El grup municipal del PDeCAT i Unió insta l’Ajuntament de Lleida a declarar Lleida ‘Ciutat Republicana’ en una moció que presenta al Ple del mes de setembre, que se celebrarà aquest proper divendres, coincidint amb el primer aniversari del discurs de Felip VI del 3 d’octubre de 2017, on va legitimar la violència de l’estat contra els ciutadans de Catalunya que van voler participar en el referèndum de l’1 d’octubre. La moció també inclou diversos punts que reivindiquen el resultat del referèndum d’autodeterminació i reclama l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i que la Paeria emprengui accions legals contra els responsables de la repressió policial.
Avui es compleix el primer aniversari del missatge de Felip VI al final d’una jornada d’aturada de país on els catalans van protestar transversalment contra la violència exercida per l’estat durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre. El text de la moció explica que si en el missatge d’aquell dia “algú hi esperava un discurs per calmar els ànims, per facilitar el diàleg i per buscar solucions polítiques, es va equivocar. Felip VI va prendre partit i va decidir que deixava de ser el rei de la majoria dels catalans”, en el que es considera que va ser “una legitimació de l'”¡A por ellos!”. “El conjunt de les seves paraules van ser una diatriba que dista molt del que caldria esperar del seu paper institucional”, afegeix el text.
La reacció del rei Felip en aquell missatge, conjuntament amb el fet de representar una institució hereva del franquisme i que en els darrers anys ha protagonitzat diversos escàndols, ha fet que la institució monàrquica hagi perdut suports en l’opinió pública catalana, que la suspèn de forma contundent i reiterada en totes les enquestes. En base a tot això, la moció reclama declarar “la ciutat de Lleida ‘Ciutat Republicana’, no reconeixent l’autoritat ni la legitimitat del rei”. Entre els aspectes relacionats amb aquesta declaració, demana a la Paeria la retirada del saló de plens de tota referència a la monarquia espanyola “en especial, el bust del rei emèrit Joan Carles I, que ja no és el cap de l’estat”.
Aniversari de l’1 d’octubre
La moció també recull tota una sèrie d’acords que pretenen reivindicar el llegat del referèndum de l’1 d’octubre i denunciar els efectes de la repressió policial i institucional. El canvi de paer en cap i la seva voluntat expressada reitreradament de voler marcar una línia d’actuació diferenciada a la del seu predecessor, impulsen a tornar a portar algunes propostes desestimades en el seu dia per Àngel Ros.
El PDeCAT proposa reconèixer les persones que van fer possible el referèndum de l’1 d’octubre i reivindicar el resultat que va sortir de les urnes; condemnar enèrgicament la violència injustificada de l’estat espanyol exercida per les forces de seguretat; exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats; denunciar la vulneració de drets i llibertats a Catalunya; rebutjar l’ús del dret penal per perseguir idees polítiques; presentar accions penals contra els responsables polítics i policials de la violència; presentar una reclamació judicial pels danys patrimonials i perjudicis ocasinoats en els centres de votació i assumir els costos de defensa i assistència jurídica de les víctimes de la violència a la ciutat de Lleida.