El grup municipal del PDeCAT presentarà una esmena a la proposta de l’equip de govern sobre la modificació del contracte de la neteja i la recollida de la brossa a la ciutat de Lleida. Aquest nou contracte no només preveu prorrogar l’actual, sinó que introdueix canvis substancials en la forma con es recull la brossa fins ara. En particular, s’engega una prova pilot per recollir les escombraries pel sistema porta a porta a la zona de Ciutat Jardí i, d’aquí a un any, al barri de Pardinyes. El PDeCAT planteja consultar prèviament als veïns si estan disposats a assumir aquest nou sistema de recollida i, en cas que hi estiguin d’acord, tornar-ho a preguntar al final de la prova pilot per decidir si s’implanta definitivament. A més, també es planteja reduir la taxa que paguen els veïns de les zones on es faci el porta a porta en la mesura que contribueixin a que la Paeria aconsegueixi un estalvi en el cànon que paga a l’Agència de Residus de Catalunya.
El president del grup municipal, Toni Postius, destaca que “una mesura d’aquestes característiques té èxit si compta amb la complicitat i el treball conjunt amb els veïns” i, per aquest motiu és partidari de fer una consulta prèvia a la posada en marxa del sistema. “Paral·lelament plantejarem que si com a ajuntament demanem un esforç als veïns perquè aquest nou sistema comportarà un estalvi econòmic a l’ajuntament pel cànon que es paga a l’Agència de Residus de Catalunya, això també ha de revertir en una reducció de la taxa de la brossa”, afegeix.
El Partit Demòcrata és partidari d’avançar en el reciclatge a la ciutat. El 2020 el cànon que paga la Paeria a l’Agència de Residus de Catalunya s’incrementarà si no arriba al 50% de classificació de la brossa, quan actualment és de poc més del 20%. Postius, però, assenyala que “entenem que el sistema de recollida porta a porta no necessàriament resoldrà el problema, sobretot perquè només s’implanta en dos barris de Lleida”. “I què farem a la resta de la ciutat?”, es pregunta Toni Postius, que creu que hi ha molt camí a recórrer en “sensibilització, fiscalització i bonificació” i que considera que el porta a porta hauria de ser “l’últim dels recusros”.
Postius defensa que una mesura d’aquestes característiques “no es pot fer sense la complicitat dels veïns” i que, en darrer terme, “si això comporta estalvis econòmics a l’ajuntament, això també ha de revertir en la taxa de la brossa que paguen els veïns que participin en el porta a porta”.